Produkter mot skadedjur
PriceRunner Köpskydd

Rådgivaren

Du är här: Rådgivaren > Kanadagås, gäss

Kanadagås, gäss

Gås Kanadagåsen kommer ursprungligen från Nordamerika men inplanterades i Sverige på 1930-talet. Idag är den en vanligt förekommande fågel, ofta i närheten av vatten, såväl vid större sjöar och hav som vid mindre dammar och floder bland bebyggelse. De föredrar stränder som är täckta av gräs eller andra områden med solida underlag. Valet av habitat påverkas dels av tillgången på föda, som mestadels består av gräs, växter och rötter. Vintertid flyger fågeln söderut, till vad som visat sig vara slumpmässigt utvalda rutter och platser. Kanadagåsen är Sveriges största gås med sin vingbredd på upp till 185 cm och maxvikt på 4,5 kg . Dess huvud och hals är svarta med en vit fläck på strupen. På ovansidan är den mörkt gråbrun medan bröstet är ljust. Buken och sidorna av kroppen är beigebruna med tydliga tvärgående markeringar. Strax innan den svartgrå stjärten har den dessutom en vit under- och övergump. Kanadagäss lever under häckningsperioden (april-maj) i stora flockar. I genomsnitt lägger en hona fem till sju ägg som den ruvar i små gropar på marken, ofta täckta med gräs, pinnar, torv eller dun. Individerna i flocken är bra på att samarbeta och hjälps bl.a. åt med att vakta ungarna eller hålla uppsikt då flocken söker föda. Det är inte ovanligt att de uppträder hotfullt och jagar bort både djur och människor som kommer för nära flocken. I övrigt kan de orsaka bekymmer då de lämnar stora mängder spillning efter sig samt äter upp omfattande gräs- och växtområden.

 

Rekommenderade elektroniska skrämmor

 

Rekommenderade visuella skrämmor

 

Rekommenderade mekaniska skrämmor